Το μούδιασμα στα χέρια είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ορθοπεδικών παθήσεων. Ως μούδιασμα ορίζεται η απώλεια αίσθησης στα χέρια, τα δάχτυλα ή τους βραχίονες. Το μούδιασμα αυτό μπορεί να είναι προσωρινό ή να επιμένει και μπορεί επίσης να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή αδυναμία. Το μούδιασμα στα χέρια είναι ένα ενοχλητικό και συχνά δυσάρεστο σύμπτωμα που μπορεί να έχει διάφορες υποκείμενες αιτίες, από κάτι απλό έως την ύπαρξη μιας σοβαρότερης πάθησης. Το μούδιασμα μπορεί να προκληθεί για παράδειγμα τόσο από μια προσωρινή και ακίνδυνη συνήθεια όπως ο ύπνος σε άβολη θέση, όσο και από μια πάθηση που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

 

Υπάρχουν αρκετές πιθανές ορθοπεδικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα στα χέρια. Ορισμένες από τις πιο συχνές παθήσεις περιλαμβάνουν:

μούδιασμα στα χέρια

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αυτή η πάθηση εμφανίζεται όταν το μέσο νεύρο, το οποίο εκτείνεται από το αντιβράχιο μέχρι το χέρι, συμπιέζεται στον καρπό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στο χέρι και τα δάχτυλα, ιδιαίτερα στον αντίχειρα, τον δείκτη και το μέσο δάχτυλο.

 

Ωλένια νευρίτιδα: Αυτή η πάθηση εμφανίζεται όταν το ωλένιο νεύρο, το οποίο εκτείνεται από τον αγκώνα στο χέρι, συμπιέζεται στον αγκώνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στο χέρι και τα δάχτυλα, ιδίως το παράμεσο και το μικρό δάχτυλο.

 

Σύνδρομο θωρακικής εξόδου: Αυτή η πάθηση εμφανίζεται όταν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που διατρέχουν από τον αυχένα προς το χέρι συμπιέζονται καθώς περνούν μέσα από τον ώμο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στον βραχίονα και το χέρι, ιδιαίτερα στα μικρά και τα δάκτυλα του δακτυλίου.

 

Αυχενική ριζοπάθεια: Αυτή η πάθηση εμφανίζεται όταν μια νευρική ρίζα στον αυχένα συμπιέζεται ή ερεθίζεται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στον βραχίονα και το χέρι, ανάλογα με το ποια νευρική ρίζα έχει προσβληθεί.

 

Τραυματισμός του βραχιονίου πλέγματος: Πρόκειται για τραυματισμό του δικτύου νεύρων που εκτείνεται από τον αυχένα στο χέρι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στον βραχίονα και το χέρι, ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

μούδιασμα στα χέρια 2

Προκειμένου να διαγνωστεί η αιτία που προκαλεί το μούδιασμα στα χέρια απαιτούνται διάφορα στάδια. Η διαδικασία της διάγνωσης συνήθως περιλαμβάνει ενδελεχή κλινική εξέταση και λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, καθώς και διαγνωστικές εξετάσεις όπως μελέτες νευρικής αγωγιμότητας ή απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία ή ακτινογραφίες. Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση που προκαλεί το μούδιασμα στα χέρια, και μπορεί να περιλαμβάνει ανάπαυση, φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

 

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τους ειδικούς εάν αντιμετωπίζετε μούδιασμα στα χέρια σας, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρής υποκείμενης πάθησης. Ωστόσο ένα απλό μούδιασμα στα χέρια μπορεί να προληφθεί με τακτικές όπως η διατήρηση καλής στάσης του σώματος, τα συχνά διαλείμματα από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες και την αποφυγή παρατεταμένων ή επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων που απαιτούν πιάσιμο ή κάμψη του καρπού.