Η κλείδα είναι ένα μακρύ και λεπτό οστό που συνδέει την ωμοπλάτη με το στέρνο. Το κάταγμα της κλείδας είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός που μπορεί να προκύψει από πτώση, από άμεσο χτύπημα στον ώμο και διάφορους άλλους παράγοντες. Ο τραυματισμός αυτός είναι πιο συχνός στους αθλητές, ειδικά σε όσους ασχολούνται με αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο ή το χόκεϊ. Η κλείδα βρίσκεται μεταξύ του θώρακα και της ωμοπλάτης και είναι το οστό εκείνο που συνδέει το χέρι με το υπόλοιπο σώμα. Η κλείδα βρίσκεται πάνω από αρκετά σημαντικά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, αυτές οι ζωτικές δομές σπάνια τραυματίζονται όταν προκύπτει ένα κάταγμα.

κάταγμα κλείδας 2

Κάταγμα κλείδας: οι αιτίες

Η πιο συνηθισμένη αιτία κατάγματος κλείδας είναι ένα άμεσο χτύπημα στον ώμο, όπως μια πτώση ή μια σύγκρουση κατά τη διάρκεια της άθλησης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το ράγισμα ή το σπάσιμο του οστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κάταγμα κλείδας μπορεί επίσης να προκληθεί από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της περιοχής ή τραυματισμού λόγω υπερβολικής χρήσης, όπως αυτές που παρατηρούνται σε αθλητές που εκτελούν δραστηριότητες με κινήσεις των χεριών πάνω από το επίπεδο του ώμου.

 

Κάταγμα κλείδας: τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα ενός κατάγματος κλείδας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πόνο, ο οποίος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και την αδυναμία ανύψωσης του βραχίονα
  • πρήξιμο,
  • ευαισθησία πάνω από την κλείδα
  • μώλωπες πάνω από την κλείδα
  • παραμόρφωση ή εξόγκωμα πάνω από το σπάσιμο
  • χαλάρωση του ώμου προς τα κάτω και προς τα εμπρός
  • περιορισμένο εύρος κίνησης του βραχίονα
  • αίσθηση τριξίματος στην προσπάθεια ανύψωσης του χεριού
κάταγμα κλείδας 1

Κάταγμα κλείδας: η διάγνωση

Για να διαγνώσει ένα κάταγμα κλείδας, ο γιατρός συνήθως θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση της πληγείσας περιοχής, αναζητώντας τυχόν ενδείξεις πρηξίματος, ευαισθησίας ή παραμόρφωσης. Μπορεί επίσης να ζητηθεί ακτινογραφία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να προσδιοριστεί η σοβαρότητα του κατάγματος.

 

Τρόποι αντιμετώπισης του κατάγματος κλείδας

Η θεραπεία για ένα κάταγμα κλείδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο βραχίονας μπορεί να ακινητοποιηθεί με περίδεση ή νάρθηκα και μπορεί να συνταγογραφηθεί κάποια παυσίπονη φαρμακευτική αγωγή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την επανατοποθέτηση των οστών και τη σταθεροποίησή τους στη θέση τους με τη χρήση πλακών.

 

Η διαδικασία αποκατάστασης

Μετά από ένα κάταγμα κλείδας, μπορεί να χρειαστεί μια διαδικασία αποκατάστασης για να βοηθήσει στην επαναφορά του εύρους κίνησης και της δύναμης στον ώμο που έχει πληγεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις διατατικές αλλά και ενδυνάμωσης των μυών που περιβάλλουν τον ώμο, καθώς και πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τη βελτίωση της κινητικότητας και της ευελιξίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη μια περίοδος ανάπαυσης πριν από την έναρξη της αποκατάστασης, ώστε να δοθεί στο οστό χρόνος για να επουλωθεί πλήρως.

κάταγμα κλείδας 4

Το κάταγμα κλείδας είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός που μπορεί να προκληθεί από πτώση, άμεσο χτύπημα στον ώμο ή τραυματισμό λόγω υπερβολικής χρήσης. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Η αποκατάσταση αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας ανάρρωσης για την επαναφορά της δύναμης και της κινητικότητας του πληγέντος ώμου. Σε περίπτωση κατάγματος κλείδας είναι σημαντική η άμεση επίσκεψη στους ειδικούς προκειμένου να οι ασθενείς να λάβουν άμεσα θεραπεία και να αποφύγουν το ενδεχόμενο επιδείνωσης των συμπτωμάτων.