Η ωλένια νευρίτιδα είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από συμπίεση ή ερεθισμό του ωλένιου νεύρου καθώς διέρχεται από τον ωλένιο σωλήνα, μια στενή δίοδο στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μούδιασμα και διάφορα άλλα συμπτώματα. Ο ωλένιος σωλήνας σχηματίζεται από τα οστά, τους συνδέσμους και τους μυς στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Το ωλένιο νεύρο, που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της αίσθησης και της κίνησης στο χέρι και το αντιβράχιο, διέρχεται από αυτή τη σήραγγα. Όταν το ωλένιο νεύρο συμπιέζεται ή ερεθίζεται, μπορεί να προκληθεί ωλένια νευρίτιδα.

ωλένια νευρίτιδα 2

Ωλένια νευρίτιδα: τα αίτια

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ωλένιας νευρίτιδας. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι:

  • Παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη κάμψη του αγκώνα: Η διατήρηση του αγκώνα σε κάμψη για παρατεταμένες περιόδους ή η εκτέλεση επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων που απαιτούν κάμψη του αγκώνα μπορεί να αυξήσει την πίεση στο ωλένιο νεύρο.
  • Άμεση πίεση στον αγκώνα: Η στήριξη του αγκώνα σε σκληρές επιφάνειες ή η συχνή στήριξη στον αγκώνα μπορεί να συμπιέσει το νεύρο.
  • Ανατομικές παραλλαγές: Ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν από τη φύση τους μικρότερο ωλένιο σωλήνα ή προδιάθεση για συμπίεση του νεύρου λόγω της οστικής τους δομής.
  • Προηγούμενοι τραυματισμοί ή κατάγματα: Τραυματισμοί στον αγκώνα, όπως κατάγματα ή εξαρθρήματα, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ωλένιας νευρίτιδας.
  • Ιατρικές καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης ή κύστεις κοντά στο ωλένιο νεύρο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο συμπίεσης του νεύρου.

Ωλένια νευρίτιδα: τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας μπορεί να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, συνήθως στον παράμεσο, το μικρό δάχτυλο και σε μέρος της παλάμης.
  • Αδυναμία και αδεξιότητα, όπως μειωμένη δύναμη λαβής, δυσκολία στις λεπτές κινητικές εργασίες και τάση πτώσης αντικειμένων.
  • Πόνος ή δυσφορία στον αγκώνα ή να ακτινοβολεί στο αντιβράχιο και το χέρι.
  • Ευαισθησία στην αφή ή πόνος με την πίεση στο ωλένιο νεύρο.
ωλένια νευρίτιδα

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Ένας ορθοπεδικός μπορεί να διαγνώσει την ωλένια νευρίτιδα με λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση. Επίσης, μπορεί να ζητηθεί ηλεκτρομυογράφημα για τον προσδιορισμό της νευρικής λειτουργίας και τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων και μελέτη νευρικής αγωγιμότητας για τη μέτρηση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας των νευρικών σημάτων στο προσβεβλημένο χέρι.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την ωλένια νευρίτιδα εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την υποκείμενη αιτία και μπορεί να είναι συντηρητικές ή/και χειρουργικές. Σε ότι αφορά τους συντηρητικούς τρόπους αντιμετώπισης, αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ξεκούραση και αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
  • χρήση νάρθηκα ειδικά τις νυχτερινές ώρες για να διατηρείται ο αγκώνας σε ευθεία θέση.
  • εργονομικές τροποποιήσεις του περιβάλλοντος και του χώρου εργασίας για τη μείωση της πίεσης στο νεύρο.
  • φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή κορτικοστεροειδή.
  • πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τη βελτίωση της ευελιξίας και την ενδυνάμωση των μυών του αντιβραχίου.
  • ενέσεις κορτικοστεροειδών.

Σε σοβαρά περιστατικά ή σε περιπτώσεις αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης για την αποφόρτιση της πίεσης στο ωλένιο νεύρο.

Ενέσεις: Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση μειώνοντας τη φλεγμονή γύρω από το νεύρο.

ωλένια νευρίτιδα 4

Η ωλένια νευρίτιδα μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς λειτουργικούς περιορισμούς στο προσβεβλημένο χέρι. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για την πρόληψη μακροχρόνιας νευρικής βλάβης και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του βραχίονα και του χεριού τους.