Σε πολλές παθήσεις, ειδικά όταν το περιστατικό είναι σοβαρό, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί ακόμα και την μοναδική λύση προκειμένου ο ασθενείς να θεραπευτεί πλήρως. Μετά την επιτυχή έκβαση της χειρουργικής επέμβασης το επόμενο βήμα είναι η πλήρης επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες με τη μέγιστη δυνατή κινητικότητα και λειτουργικότητα του χειρουργημένου σημείου. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό κομμάτι της αντιμετώπισης των μυοσκελετικών προβλημάτων.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι φυσιολογικό ο ασθενής να αισθάνεται πόνο, δυσκαμψία στο σημείο, μειωμένη κινητικότητα, μυϊκή αδυναμία, χαμηλά επίπεδα αντοχής και ενέργειας και πολλά ακόμα. Έτσι χρειάζεται ένα πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης προκειμένου να επανέλθει πλήρως και σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική αποκατάσταση
Η μετεγχειρητική αποκατάσταση περιλαμβάνει συνήθως ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ποικιλία τεχνικών και θεραπειών ώστε ο ασθενής να αποκτήσει και πάλι ένα πλήρως λειτουργικό, ευέλικτο και δυνατό πχ πόδι, γόνατο, ισχίο ή οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Οι δημοφιλέστερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι:
- Τεχνικές ενεργοποίησης του λεμφικού συστήματος
- Κρυοθεραπεία
- Manual therapy
- Τεχνικές μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης
- Dry needling
- Clinical pilates
- Μηχανήματα επιτάχυνσης επούλωσης
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης του χειρουργημένου σημείου
- Ασκήσεις επανάκτησης της κίνησης και της λειτουργικότητας.
Οι στόχοι της μετεγχειρητικής αποκατάστασης
Όλες οι τεχνικές και οι θεραπείες που εφαρμόζονται στη μετεγχειρητική αποκατάσταση έχουν ως στόχο:
- Τη μείωση του πόνου
- Την κινητοποίηση του ασθενούς
- Τη βελτίωση της καρδιοαγγειακής λειτουργίας
- Τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
- Τη μείωση του οιδήματος
- Την βελτίωση της κινητικότητας
- Την αύξηση της μυϊκής ισχύος
- Την αύξηση της ιδιοδεκτικότητας
- Την επανεκπαίδευση του ασθενούς στην διαχείριση του πόνου και τη (σταδιακή) επάνοδο του ασθενούς στις συνήθεις δραστηριότητές του
- Την επανάκτηση της ανεξαρτησίας του
- Τη βελτίωση της στάσης σώματος και της ισορροπίας.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση δεν επιτυγχάνεται από τη μία ημέρα στην άλλη, ειδικά όταν τα χειρουργεία αφορούν σοβαρά περιστατικά. Η πλήρης και σωστή αποκατάσταση χρειάζεται χρόνο και υπομονή από τον ασθενή ώστε να μπορέσει να είναι και πάλι ανεξάρτητος και να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητες που συνήθιζε να κάνει και πριν την επέμβαση.
Leave a Reply