Τα παιδιά τείνουν να γίνουν οι πιο συχνοί επισκέπτες των Ορθοπαιδικών ιατρείων, τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όσο και το καλοκαίρι. Η αθλητική δραστηριότητα των παιδιών κατά τους χειμερινούς μήνες και το ελεύθερο παιχνίδι και διασκέδαση το καλοκαίρι έχουν ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να τραυματίζονται, κάποια ίσως και σοβαρά.  Η ιδιαιτερότητα που έχουν όμως οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος στα παιδιά σε σχέση με εκείνο των ενηλίκων είναι ότι το παιδικό μυοσκελετικό σύστημα βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, γεγονός που του επιτρέπει να επουλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς. Παράλληλα, η αντιμετώπιση των κακώσεων του παιδικού μυοσκελετικού συστήματος διαφέρει από των ενηλίκων ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Οι συχνότερες κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος στα παιδιά

Οι μυοσκελετικές κακώσεις του παιδικού μυοσκελετικού συστήματος που αναφέρονται συχνότερα σε σχέση με άλλες είναι:

  • Κακώσεις στους μηνίσκους και τους συνδέσμους, ειδικά ένα πρόκειται για νεαρούς αθλητές
  • Κατάγματα λόγω υπέρχρησης ή υπερβολικής καταπόνησης, κυρίως στη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας
  • Κατάγματα οστών, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος
  • Κακώσεις μαλακών μορίων, πχ γύρω από το γόνατο

 

Η άμεση αντιμετώπιση των κακώσεων του μυοσκελετικού συστήματος στα παιδιά

Ένα παιδί που μόλις έχει υποστεί μια κάκωση, είναι λογικό να φοβάται, να κλαίει και να πονάει. Είναι λοιπόν απαραίτητο οι γονείς και τα άτομα του περιβάλλοντος που σπεύδουν για βοήθεια να μην ενισχύουν αυτά τα συμπτώματα και να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Εκτός αυτού, η κάκωση χρειάζεται άμεση ακινητοποίηση και σταθεροποίηση (ιδανικά με κάποιο νάρθηκα) ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση. Η τοποθέτηση πάγου όχι άμεσα πάνω στο δέρμα αλλά με τη βοήθεια ενός υφάσματος θα βοηθήσει επίσης το τραύμα. Επόμενη κίνηση είναι η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών είναι μεν συχνές ωστόσο χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και ψυχραιμία.