Η βλάβη SLAP ως πάθηση αναφέρεται στην αποκόλληση της ωμογλήνης από το ανώτερο τμήμα του επιχείλιου χόνδρου. Ο επιχείλιος χόνδρος βρίσκεται γύρω από την περίμετρο της ωμογλήνης στον ώμο και λειτουργεί για να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στον ώμο. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα, εργαζόμενους και αθλητές, που λόγω φύσης εργασίας ή δραστηριότητας ανυψώνουν συνεχώς το χέρι τους πάνω από το επίπεδο του ώμου, πχ τενίστες, ρίπτες, αθλητές της άρσης βαρών, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι κ.α).
Η βλάβη SLAP όπως υποδηλώνει το ακρωνύμιο Superior Labrum Anterior to Posterior, συμβαίνει μπροστά και πίσω από το σημείο που ξεκινά ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου. Μπορεί να προκύψει λόγω της υπέρχρησης του χεριού με συνεχή κίνηση πάνω από το επίπεδο του ώμου, μπορεί όμως να συνυπάρχει και με άλλες παθήσεις όπως ρήξη τενοντίου πετάλου, αστάθεια ώμου ή εξάρθρημα ώμου.

Τα αίτια της βλάβης SLAP
Η βλάβη SLAP συνήθως προκύπτει εξαιτίας:
- Συνεχούς κίνησης του χεριού πάνω από το επίπεδο του ώμου
- Τραυματισμού, κυρίως όταν περιλαμβάνει πτώση στο έδαφος πάνω σε τεντωμένο χέρι
- Έλξης του κορμού χρησιμοποιώντας τα χέρια.
Τα συμπτώματα της βλάβης SLAP
Το πιο κοινό σύμπτωμα της βλάβης SLAP είναι ο βαθύς πόνος στον ώμο αλλά και ένας χαρακτηριστικός ήχος τύπου «κλικ» στη διάρκεια της κίνησης που και αυτός συνοδεύεται από πόνο. Οι πάσχοντες από βλάβη SLAP αισθάνονται επίσης πόνο κατά την άρση βαρών ειδικά όταν αυτή επιχειρείται πάνω από το επίπεδο του ώμου αλλά και πόνο όταν προσπαθούν να διατηρήσουν το χέρι τους σε συγκεκριμένη θέση. Η μειωμένη δύναμη του ώμου είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βλάβης SLAP.

Η διάγνωση της βλάβης SLAP
Για να διαγνωστεί με ασφάλεια η πάθηση σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η κλινική εξέταση ενώ ενδέχεται να ζητηθούν και ακτινογραφίες ή η λήψη μαγνητικής τομογραφίας. Η εξέταση που επιβεβαιώνει με απόλυτη ασφάλεια την πάθηση είναι η αρθροσκόπηση.
Οι τρόποι αντιμετώπισης της βλάβης SLAP
Η βλάβη SLAP μπορεί να υπάρχει μόνη της ή να συνυπάρχει με άλλες παθήσεις. Η θεραπεία της πάθησης μπορεί να περιλαμβάνει τόσο συντηρητικούς όσο και χειρουργικούς τρόπους. Οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης αφορούν:
- Φαρμακευτική αγωγή
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης του ώμου
Σε περίπτωση αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων υπάρχει η λύση της χειρουργικής επέμβασης, συνήθως με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης. Η αρθροσκόπηση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους ασθενείς όπως μικρότερες τομές, λιγότερο πόνο και ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου αντιμετώπισης της βλάβης SLAP εξαρτάται από το επίπεδο των δραστηριοτήτων που επιθυμεί να έχει ο ασθενής. Σε ασθενείς χωρίς ιδιαίτερη αθλητική δραστηριότητα συνήθως προτιμώνται οι συντηρητικές μέθοδοι ενώ σε αθλητές και λοιπά άτομα με έντονη δραστηριότητα η καταλληλότερη προσέγγιση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Αφήστε μια απάντηση