Ως νέος γονιός, η χαρά του να φέρεις μια νέα ζωή στον κόσμο μπορεί να μετριαστεί από τις φυσικές απαιτήσεις που περιλαμβάνει η φροντίδα ενός νεογέννητου. Οι ώρες που περνάτε κρατώντας, μεταφέροντας, ταΐζοντας και αλλάζοντας πάνες μπορούν να επιβαρύνουν το σώμα, οδηγώντας σε διάφορα ορθοπεδικά προβλήματα και τραυματισμούς. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να κυμαίνονται από ήπια δυσφορία έως χρόνιες παθήσεις που μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα ενός γονέα να φροντίζει το παιδί του.

 

Ποια είναι τα πιο συχνά ορθοπεδικά προβλήματα από τη  φροντίδα ενός νεογέννητου;

φροντίδα ενός νεογέννητου 1

Πόνος στην πλάτη: Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα συχνό φαινόμενο που αναφέρουν οι νέοι γονείς, ιδιαίτερα εκείνων που περνούν πολλές ώρες κρατώντας, μεταφέροντας και ταΐζοντας το νεογέννητο. Το βάρος του μωρού, σε συνδυασμό με τη λανθασμένη στάση του σώματος και τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, μπορεί να επιβαρύνει τους μυς της πλάτης και να οδηγήσει σε πόνο και δυσφορία. Για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη, είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή στάση του σώματος, να χρησιμοποιείτε σωστές τεχνικές όταν μεταφέρετε και κρατάτε το μωρό και να κάνετε συχνά διαλείμματα για να τεντώνεστε και να ξεκουράζεστε.

 

Αγκώνας του τένις: Ο αγκώνας του τένις, γνωστός και ως πλευρική επικονδυλίτιδα ή τενοντοπάθεια των εκτεινόντων του καρπού, είναι ένας τραυματισμός από υπερβολική χρήση που μπορεί να προκύψει από επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως το σήκωμα και η μεταφορά ενός νεογέννητου. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση του κρατήματος και του σηκώματος του μωρού μπορεί να καταπονήσει τους τένοντες στο αντιβράχιο και να προκαλέσει πόνο και αδυναμία στο προσβεβλημένο χέρι. Για την πρόληψη της πάθησης είναι σημαντικό να εναλλάσσετε διαφορετικά χέρια όταν μεταφέρετε το μωρό, να χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική και να κάνετε συχνά διαλείμματα για να ξεκουράζετε τα χέρια.

φροντίδα ενός νεογέννητου 2

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα χέρια και τους καρπούς και προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως το πιάσιμο και η δακτυλογράφηση. Οι νέοι γονείς που περνούν πολλές ώρες κρατώντας και ταΐζοντας το νεογέννητο μπορεί να κινδυνεύουν να αναπτύξουν αυτή την πάθηση. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση του κρατήματος του μωρού μπορεί να επιβαρύνει τους τένοντες και τα νεύρα στον καρπό, οδηγώντας σε πόνο, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στο χέρι και τον καρπό. Για την πρόληψη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, είναι σημαντικό να κάνετε συχνά διαλείμματα, να τεντώνετε τα χέρια και τους καρπούς και να χρησιμοποιείτε σωστή στάση του σώματος όταν κρατάτε το μωρό.

 

Πόνος στους ώμους: Ο πόνος στους ώμους είναι ένα συχνό παράπονο μεταξύ των νέων γονέων που περνούν πολλές ώρες κρατώντας και ταΐζοντας το νεογέννητό τους. Αυτός ο πόνος μπορεί να προκληθεί από τη λανθασμένη στάση του σώματος, την υπερβολική χρήση και τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Το βάρος του μωρού, σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, μπορεί να επιβαρύνει τους μυς των ώμων και να οδηγήσει σε πόνο και δυσφορία. Για να αποφύγετε τον πόνο στους ώμους, είναι σημαντικό να εναλλάσσετε χέρια όταν κρατάτε το μωρό, να χρησιμοποιείτε σωστή στάση του σώματος και να κάνετε συχνά διαλείμματα για να τεντώνετε και να ξεκουράζετε τους ώμους.

φροντίδα ενός νεογέννητου 3

Η φροντίδα ενός νεογέννητου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα ορθοπεδικά προβλήματα και τραυματισμούς, αλλά με τη σωστή γνώση και προετοιμασία, οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να προληφθούν ή να ελαχιστοποιηθούν. Ακολουθώντας τις κατάλληλες τεχνικές, κάνοντας συχνά διαλείμματα και διατηρώντας καλή στάση του σώματος, οι νέοι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτών των καταστάσεων και να διασφαλίσουν ότι η εμπειρία τους ως νέοι γονείς θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Εάν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία κατά τη φροντίδα του νεογέννητου, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε περαιτέρω τραυματισμούς και να εξασφαλίσετε μια γρήγορη και πλήρη ανάρρωση.