Η δισκοπλαστική, ή αλλιώς δισκοπλαστική με gel (discogel) αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική η οποία εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση βλαβών στη σπονδυλική στήλη που προκύπτουν εξαιτίας του εκφυλισμού που παρουσιάζει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένας από τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης και – μεταξύ άλλων – είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση των κραδασμών και τη σταθεροποίηση των σπονδύλων. Αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο εκφυλισμός του δίσκου προκύπτει όταν ο ινώδης δακτύλιος παρουσιάσει ρωγμές οι οποίες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κήλης στην περιοχή.

 

Ο εκφυλισμός του δίσκου και η δημιουργία κήλης έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου στη μέση, τον αυχένα, στα χέρια ή στα πόδια, γι αυτό και η θεραπεία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Δισκοπλαστική: πώς γίνεται

Η δισκοπλαστική με την χρήση ενδοδισκικού gel είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόνο και τα λοιπά συμπτώματα που συνοδεύουν την εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η διαδικασία διαρκεί 15- 30 λεπτά και στη διάρκειά της ο γιατρός με ακτινοσκοπικό μηχάνημα τοποθετεί μια βελόνα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο στο σημείο της κήλης και μέσω αυτής της βελόνας εγχύεται το gel. Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία ενώ ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου μετά από λίγες ώρες. Σε λίγες ημέρες μάλιστα είναι σε θέση να επιστρέψει πλήρως στις καθημερινές δραστηριότητές του.

 

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται

Η δισκοπλαστική ενδείκνυται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει εκφυλισμός του δίσκου του αυχένα, της πλάτης ή της μέσης ο οποίος μπορεί να προκαλεί πόνο στον αυχένα, το χέρι, το πόδι, τη μέση, την πλάτη ή τα πλευρά, ή όπου υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης παράλυσης. Αντιθέτως, η δισκοπλαστική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περιστατικά ασθενών με σπασμένο δίσκο, με φλεγμονές ή άλλες ανάλογες παθήσεις.

Τα αποτελέσματα της δισκοπλαστικής είναι άμεσα ορατά και ολοκληρώνονται διαρκώς για ένα διάστημα περίπου 1,5 μήνα. Η διαδικασία συγκεντρώνει μικρή εώς μηδενική πιθανότητα επιπλοκών ενώ αποτρέπει από την ανάγκη μελλοντικής χειρουργικής επέμβασης.