Η παχυσαρκία είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στον σύγχρονο κόσμο. Οι παχύσαρκοι ενήλικες, έφηβοι αλλά και τα παιδιά συνεχώς αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παχυσαρκία επηρεάζει ποικιλοτρόπως την καθημερινότητα, τη ζωή και την ψυχολογία των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα αλλά και την υγεία τους. Πολλά προβλήματα υγείας προκύπτουν από το αυξημένο, πέραν του φυσιολογικού, σωματικό βάρος όπως για παράδειγμα διάφορες καρδιακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης αλλά και ψυχιατρικές διαταραχές. Το αυξημένο σωματικό βάρος όμως επηρεάζει αρνητικά και το ίδιο το σώμα καθώς επιβαρύνει τους μυς, τα οστά και τις αρθρώσεις και προκαλεί ποικίλα προβλήματα ορθοπεδικής φύσης. Ποια μπορεί να είναι αυτά τα προβλήματα;

Πόνος στη μέση

Η μέση είναι από τα πρώτα σημεία που επηρεάζονται από το αυξημένο σωματικό βάρος. Η σπονδυλική στήλη είναι εκείνη που συνδέει τον κορμό του σώματος με τα άνω και κάτω άκρα και είναι επιφορτισμένη με τη μεταφορά του βάρους του σώματος. Όταν το βάρος είναι ιδιαιτέρως αυξημένο η σπονδυλική στήλη επιβαρύνεται περαιτέρω και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μέση, που είναι το πιο ευαίσθητο σημείο της σπονδυλικής στήλης, να αντιμετωπίζει προβλήματα. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι: δισκοκήλες, ισχιαλγία, σπονδυλική στένωση και πολλά ακόμα.

 

Χρόνιοι μυοσκελετικοί πόνοι

Οι διάφοροι μυοσκελετικοί πόνοι σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος. Οι πόνοι αυτοί συνήθως γίνονται και χρόνιοι εξαιτίας του σωματικού λίπους περισσότερο παρά του βάρους, όπως δείχνουν οι σχετικές μελέτες.

 

Αρθρίτιδα

Τα παχύσαρκα άτομα πάσχουν από αρθρίτιδα σε μεγάλο ποσοστό. Η αρθρίτιδα καταστρέφει τον χόνδρο που περιβάλλει τις αρθρώσεις πχ του γόνατος, του ισχίου κ.α. Το αυξημένο σωματικό βάρος επιβαρύνει περαιτέρω τις αρθρώσεις αυτές με αποτέλεσμα πολλά υπέρβαρα άτομα να υποφέρουν από την πάθηση αυτή.

Πόνος στον ώμο

Παρατηρείται ότι τα παχύσαρκα άτομα συχνά υποφέρουν από πόνο στον ώμο, ιδιαίτερα όταν σηκώνουν ή όταν εκτείνουν τα χέρια τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως εξαιτίας της πίεσης που ασκεί στην περιοχή του ώμου το αυξημένο σωματικό βάρος που έχει το άτομο στα χέρια και την πλάτη αλλά και της ελλιπούς αιμάτωσης της περιοχής.

 

Πόνος στον αυχένα

Η παχυσαρκία πολλές φορές είναι υπεύθυνη για τον πόνο που αισθάνονται τα άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος στον αυχένα τους. Καθώς ο αυχένας είναι εκείνος που στηρίζει όλο το βάρος του κεφαλιού, το επιπλέον σωματικό βάρος αυξάνει και το βάρος που σηκώνει ο αυχένας, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στην περιοχή.

 

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κάθε φύσης στα υπέρβαρα άτομα. Γι αυτό είναι πολύ σημαντική η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και ενός υγιεινού τρόπου ζωής ενώ σε περίπτωση παθολογικών καταστάσεων πρέπει να ζητείται άμεσα η συνδρομή των ειδικών.