Η άσκηση όποια μορφή και αν λαμβάνει είναι σημαντική και απόλυτα ευεργετική για την υγεία μας, τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική. Η άσκηση έχει θετική επίδραση στην υγεία μας με πολλούς τρόπους τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται απλή υπόθεση και σε κάποιους άλλους ότι θέλει μεγάλη προσπάθεια και θέληση, το σίγουρο όμως είναι ότι η άσκηση έχει μόνο οφέλη να μας προσφέρει. Επίσης, για να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη δεν είναι απαραίτητο να αφιερώσουμε πολύ χρόνο σε επίπονες προπονήσεις αλλά ακόμα και ένας περίπατος 30 λεπτών την ημέρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά αν ακολουθείται σε τακτική βάση. Αν μάλιστα η άσκηση συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τα αποτελέσματα θα είναι πιο άμεσα και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας;

 

Διατήρηση – μείωση του βάρους.

Η τακτική σωματική άσκηση έχει θετική επίδραση στον Δείκτη Μάζας Σώματος . Βοηθά έτσι στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους ή στη μείωσή του όταν αυτός είναι ο στόχος. Ένας συνδυασμός αερόβιας και άσκησης με αντιστάσεις μπορεί να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στο σώμα μας.

 

Βελτιώνει τη λειτουργία και την υγεία της καρδιάς.

Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως επίσης εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα πίεσης και χοληστερόλης.

 

Θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έστω και για 30 λεπτά την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν ενώ αν αρρωστήσουν αναρρώνουν γρηγορότερα από εκείνους που δεν ασκούνται.

 

Βελτιώνει την λειτουργία των πνευμόνων.

Η αερόβια άσκηση έχει την ιδιότητα να μεγιστοποιεί την πρόσληψη οξυγόνου κάνοντας του πνεύμονες να δουλεύουν καλύτερα και πιο ποιοτικά.

 

Προστατεύει από σοβαρές παθήσεις

όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, στεφανιαία νόσος, οστεοπόρωση, παχυσαρκία αλλά και από διάφορες μορφές καρκίνου. Η τακτική άσκηση μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα το άτομο να εμφανίσει κάποια από αυτές τις παθήσεις μέσω της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης αλλά και της ενδυνάμωσης των οστών.

 

Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή.

Τόσο η αερόβια όσο και η άσκηση με αντιστάσεις, ακόμα καλύτερα ο συνδυασμός τους, ενισχύει και βελτιώνει τη σωματική δύναμη και την αντοχή. Επίσης το σώμα αποκτά μεγαλύτερη ευκινησία και ευλυγισία με αποτέλεσμα ακόμα και οι πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες να γίνονται πιο εύκολα και ξεκούραστα.

 

Χαρίζει μακροζωία.

Η άσκηση συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων ενώ σύμφωνα με μελέτες 7 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες το άτομο να ζήσει 40% περισσότερο από εκείνους που ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Επίσης, η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού ή πτώσης, συνεπώς χαρίζει και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την ψυχική υγεία.

Η άσκηση βελτιώνει τη γενικότερη σωματική υγεία του ατόμου και αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μέσω και της βελτιωμένης εικόνας στον καθρέπτη. Επίσης, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης ενώ βοηθά στο να κοιμόμαστε πιο βαθιά βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου μας και κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ξεκούραστοι.

 

Η άσκηση βοηθά ποικιλοτρόπως την υγεία μας χωρίς να επιβαρύνει στο ελάχιστο. Ακόμα και αν κάποιος δεν μπορεί να διαθέσει πολύ χρόνο μέσα στην ημέρα του, 30 λεπτά είναι αρκετά για να επωφεληθεί από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης.