Δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που νιώθουμε τα δάχτυλα στα χέρια μας να είναι πρησμένα και νιώθουμε μια πίεση στο σημείο. Πολλές φορές αυτό το πρήξιμο στα δάχτυλα οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες οι οποίοι δεν προκαλούν ανησυχία. Όταν όμως τα πρησμένα δάχτυλα συνοδεύονται και από πόνο ή ενοχλήσεις άλλου είδους, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ύπαρξης κάποιας άλλης πάθησης.

Τα πρησμένα δάχτυλα προκαλούνται από τη συσσώρευση υγρού στο σημείο. Αιτία της συσσώρευσης υγρού μπορεί να είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες. Ποιοι είναι αυτοί και τι μπορεί να δείχνει το πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών;

 

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα υψηλών τιμών στη χοληστερίνη ή στην αρτηριακή πίεση. Η έκβαση αυτών είναι το πρήξιμο στα χέρια και ειδικά στα δάχτυλα καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται λόγω της μεγαλύτερης ταχύτητας με την οποία το αίμα κατευθύνεται προς τους πνεύμονες.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα

Όταν ένα άτομο πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα ένα από τα συμπτώματα που θα αντιμετωπίσει είναι και το πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών, καθώς η ασθένεια προσβάλλει τις αρθρώσεις. Σε ότι αφορά την οστεοαρθρίτιδα, και εκείνη προκαλεί πρήξιμο στα δάχτυλα καθώς επίσης πόνο και ακαμψία.

 

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα το μέσο νεύρο συμπιέζεται με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος στην πάσχουσα περιοχή και αυτό με τη σειρά του προκαλεί το πρήξιμο στα δάχτυλα του χεριού, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται και από πόνο, μούδιασμα ή/και αίσθημα ψυχρότητας.

 

Λεμφοίδημα

Η πάθηση προκύπτει όταν το λεμφικό υγρό δεν απομακρύνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο από το σώμα. Όταν συμβαίνει αυτό τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια πρήζονται στα δάχτυλα αλλά και στα υπόλοιπα μέρη των άκρων.

Παθήσεις των νεφρών

Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν όπως πρέπει λόγω κάποιας πάθησης το υγρό συσσωρεύεται με αποτέλεσμα να πρήζονται και τα δάχτυλα των χεριών (μεταξύ άλλων).

 

Αλλεργική αντίδραση

Σε περίπτωση αλλεργίας σε κάποιο συστατικό το σώμα για να προστατευθεί αυξάνει την ισταμίνη στη ροή του αίματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών.

 

Μόλυνση

Όταν τα μικρόβια εισέρχονται στο σώμα μέσω ενός τραύματος,  στην προσπάθεια που κάνει το σώμα για να προστατευθεί μπορεί να προκληθεί πρήξιμο και πόνος στα χέρια και πιο συγκεκριμένα στα δάχτυλα.

 

Παχυσαρκία

Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης πρηξίματος στα δάχτυλα των χεριών λόγω της κατακράτησης υγρών.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Το πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της λήψης συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής όπως για παράδειγμα τα φάρμακα κατά του διαβήτη, τα στεροειδή και τα αντισυλληπτικά.

 

Άσκηση

Αν και πάντα είναι σημαντικό να ασκείται κανείς, εντούτοις ενδέχεται η άσκηση αυτή να κάνει τα δάχτυλα των χεριών να πρηστούν. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το επιπλέον υγρό που παράγουν τα αγγεία στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του σώματος.

Υψηλές θερμοκρασίες

Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών λόγω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων. Το πρήξιμο αυτό είναι παροδικό, σε περίπτωση όμως που επιμένει και  περιλαμβάνει και πόνο καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή των ειδικών.

 

Κατανάλωση αλατιού

Το αλάτι έχει την ιδιότητα να κατακρατά τα υγρά στο σώμα με αποτέλεσμα να πρήζονται συνήθως τα άκρα, συμπεριλαμβανομένων και των δαχτύλων. Για να αντιμετωπιστεί το πρήξιμο που οφείλεται σε αυτή την αιτία περιορίστε την κατανάλωση αλατιού. Αν μετά και από αυτό το πρήξιμο επιμένει, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε στους ειδικούς.

 

Το πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, όταν όμως επιμένει παρά τις όποιες προσπάθειες για τον περιορισμό του ή/και συνοδεύεται από πόνο, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς καθώς έτσι μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση ή την εξέλιξη κάποιας πάθησης που μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό.