Βασισμένη περισσότερο στην εκπαίδευση του ασθενή ώστε να μπορεί να αυτοθεραπεύεται, να προλαμβάνει ενδεχόμενες υποτροπές και να υιοθετεί μια στάση σώματος που θα προλαμβάνει πολλές από τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και της γύρω περιοχής, η μέθοδος McKenzie προτιμάται από πολλούς γιατρούς, φυσικοθεραπευτές και ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Τα γνωρίσματα και τα πλεονεκτήματά της είναι τέτοια που την έχουν αναδείξει ως μια από τις κορυφαίες τεχνικές παγκοσμίως.

 

Τι είναι η Μέθοδος McKenzie

Η μέθοδος McKenzie είναι γνωστή και παγκοσμίως διαδεδομένη μέθοδος αξιολόγησης και θεραπείας των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, της γύρω περιοχής και των άκρων που προκαλούν έντονο και χρόνιο πόνο. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως για περισσότερα από 30 χρόνια και αποτελεί ένα εναλλακτικό σύστημα διάγνωσης και θεραπείας που βασίζεται στον μηχανισμό παραγωγής του πόνου. Πρόκειται για μια από τις πλέον τεκμηριωμένες και επιτυχημένες συντηρητικές θεραπείες και βασίζεται όχι μόνο στις ασκήσεις αλλά κυρίως στην εκπαίδευση και την ενεργό συμμετοχή του ασθενή, ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο επιτυχημένα και πιο άμεσα.

 

Η διαδικασία

Η μέθοδος McKenzie αξιολογεί το ιστορικό, την κλινική εικόνα του ασθενούς αλλά και την ανταπόκρισή του σε συγκεκριμένες θέσεις ή κινήσεις και με βάση τα συμπεράσματα κατατάσσει τα μηχανικά σύνδρομα σε 3 υποκατηγορίες. Οι υποκατηγορίες αυτές είναι:

  • Σύνδρομο στάσης
  • Σύνδρομο διαταραχής
  • Σύνδρομο δυσλειτουργίας.

Με βάση τις πληροφορίες από την αξιολόγηση κατά McKenzie ο φυσικοθεραπευτής έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει σε ποιο μηχανικό σύνδρομο ανήκει η πάθηση που εμφανίζει ο κάθε ασθενής και να καθορίσει τα επόμενα βήματα της θεραπείας, να δώσει συμβουλές και ειδικές ασκήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.  Αν το πρόβλημα είναι πιο έντονο ή πιο σοβαρό, ίσως ο φυσικοθεραπευτής χρειαστεί να εφαρμόσει και κάποιες τεχνικές δια των χειρών.

 

Ο στόχος

Στόχος της Μεθόδου McKenzie είναι μέσα από την ενεργό συμμετοχή του ασθενούς να του δώσει τις κατάλληλες γνώσεις και «εργαλεία» ώστε  να μπορεί να αυτοθεραπεύεται, να διαχειρίζεται μόνος του της κατάστασή του, να ανεξαρτητοποιηθεί από τον φυσικοθεραπευτή, ακόμα και να μπορεί να προλαμβάνει τυχόν υποτροπές. Στόχος είναι να μπορεί ο ασθενής να εφαρμόζει τη θεραπεία μόνος του, ελαχιστοποιώντας τις επισκέψεις στον φυσικοθεραπευτή και φέρνοντας έτσι αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο. Σημαντικό στοιχείο της μεθόδου είναι να μάθει στον ασθενή να διατηρεί μια σωστή στάση σώματος στην καθημερινότητά του καθώς η κακή στάση του σώματος είναι από τα κύρια συστατικά που προκαλούν έντονο ή/και χρόνιο πόνο.

 

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται

Η μέθοδος McKenzie μπορεί να αντιμετωπίσει παθήσεις όπως :

  • Οσφυαλγία
  • Κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων
  • Προβλήματα περιφερικών αρθρώσεων
  • Αθλητικές κακώσεις
  • Αυχενικό σύνδρομο
  • Αυχενογενείς πονοκεφάλους και πολλές ακόμα.

 

Τα πλεονεκτήματα

Η μέθοδος McKenzie διδάσκεται μόνο από πιστοποιημένο φυσικοθεραπευτή, δεν χρησιμοποιεί μηχανήματα ή φαρμακευτική αγωγή και μειώνει σημαντικά τον αριθμό των μη αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων καθώς έχει την ικανότητα να μειώνει άμεσα τα συμπτώματα του πόνου. Οι ασκήσεις που εφαρμόζονται είναι εξατομικευμένες σε κάθε ασθενή και από τις πρώτες συνεδρίες γίνεται εμφανές αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί σε αυτή τη μέθοδο ή όχι. Έτσι, ο ειδικός μπορεί να εντοπίσει γρήγορα την ανταπόκριση του ασθενούς και να καταρτίσει ένα πληρέστερο και ακριβέστερο πρόγραμμα θεραπείας βασισμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του  κάθε ασθενή.

 

Η μέθοδος McKenzie – Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία είναι απαραίτητη σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μηχανικό πρόβλημα, και όχι μόνο. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε συνδυασμό με το κύριο χαρακτηριστικό της που είναι η εκπαίδευση του ασθενή στην αυτοθεραπεία, κάνει τη μέθοδο αυτή άκρως δημοφιλή και ευρέως χρησιμοποιούμενη σε παγκόσμιο επίπεδο.