Η κολύμβηση είναι από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες και μορφές άσκησης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο. Εκτός από δημοφιλής άσκηση όμως είναι και πολύ ωφέλιμη για την υγεία και τον οργανισμό κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν αρθρίτιδα, πολυαρθροπάθειες και χρόνιες φθορές στους χόνδρους. Παρά την εντύπωση που έχουν ορισμένοι πάσχοντες ότι η άσκηση θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάστασή τους, η άσκηση και ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται συστηματικά και με τον σωστό τρόπο αποδεικνύεται ο μεγαλύτερός τους σύμμαχος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Για αυτές και για πολλές άλλες περιπτώσεις η κολύμβηση αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Η κολύμβηση τόσο στη θάλασσα όσο και σε πισίνα αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές που διαθέτουν όσοι επιθυμούν και αρέσκονται στο να ασκούνται, ασχέτως από το αν ταλαιπωρούνται από οποιαδήποτε μορφή αρθρίτιδας ή όχι. Ειδικά για εκείνους όμως, η κολύμβηση μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά. Το νερό και οι ιδιότητές του μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από αρθρίτιδα να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της άσκησης χωρίς να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους.

Ποιες είναι οι ιδιότητες του νερού; Η άνωση, η υδροστατική πίεση και η αντίσταση της κίνησης. Η άνωση κάνει να νιώθουμε το σώμα μας πιο ελαφρύ ακόμα και στο μισό του συνολικού μας βάρους, καθιστώντας έτσι την κολύμβηση ιδανική άσκηση για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σπονδυλική τους στήλη, τα γόνατα ή το ισχίο τους, περιοχές που επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την άσκηση σε έδαφος. Η υδροστατική πίεση είναι η πίεση που ασκεί το νερό στο σώμα μας αλλά με ομοιόμορφο τρόπο, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην βελτίωση της κυκλοφορίας στο σώμα μας. Η αντίσταση της κίνησης που συναντά το σώμα στο νερό είναι αντίστοιχη με την αντίσταση των ελεύθερων βαρών πχ σε κάποιο γυμναστήριο χωρίς όμως την τόσο μεγάλη επιβάρυνση των αρθρώσεων, με ελαχιστοποίηση των κινδύνων τραυματισμού και με λιγότερη κόπωση. Προκειμένου να μπορέσουμε να κολυμπήσουμε και να μείνουμε στην επιφάνεια χρησιμοποιούμε όλους τους μύες του σώματός μας και ιδιαίτερα εκείνους του κορμού και των άνω άκρων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα κάτω άκρα παραμένουν αδρανή.

Η κολύμβηση βοηθά επίσης στην καύση θερμίδων καθώς αποτελεί μια εξαιρετική μορφή αερόβιας άσκησης μειώνοντας το βάρος του σώματος, ενώ ρυθμίζει και το αναπνευστικό μας σύστημα. Η κολύμβηση αποτελεί επίσης ιδανική επιλογή και για τις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς αυξάνει την ευστάθεια και έτσι μειώνονται οι πτώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα πολλούς, συχνούς και πιθανόν ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα της κολύμβησης διαρκούν για σημαντικό χρονικό διάστημα και διατηρούν μακροπρόθεσμα τη δύναμη και την ελαστικότητα των μυών, μειώνοντας έτσι κατά πολύ την πιθανότητα τραυματισμών στο μέλλον.

 

Οι ιδιότητες του νερού το καθιστούν εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ασκηθούν χωρίς να επιβαρύνουν – για οποιοδήποτε λόγο – τις αρθρώσεις τους. Η κολύμβηση δεν είναι η μόνη άσκηση που μπορεί κανείς να κάνει μέσα στο νερό. Πολλές ασκήσεις μπορούν να γίνουν μέσα στο νερό, όπως περπάτημα, τρέξιμο ακόμα και πιο στατικές. Έτσι, μπορούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού και άτομα που δεν αρέσκονται στο να κολυμπούν. Η κολύμβηση και η γενικότερη άσκηση μέσα στο νερό αποτελεί το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στον οργανισμό του, ειδικά αν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αρθρώσεις του.