Ως επικονδυλίτιδα ορίζεται η πάθηση εκείνη του αγκώνα που χαρακτηρίζεται από επώδυνα συμπτώματα λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή επαναλαμβανόμενης άρσης βάρους. Όταν οι τένοντες που υπάρχουν στο χέρι τρίβονται στους επικόνδυλους (είτε τον έσω είτε τον έξω επικόνδυλο) προκαλείται φλεγμονή η οποία προκαλεί πόνο και γενικότερη δυσκολία στους πάσχοντες. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα χέρια τους στην εργασία τους, όπως πχ υδραυλικοί, κρεοπώλες, μάγειρες, γραμματείς κ.α., ή σε αθλητές του τένις, της κολύμβησης, του γκολφ και άλλων αθλημάτων που περιλαμβάνουν υπέρχρηση της περιοχής. Η επικονδυλύτιδα στατιστικά εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και σε ηλικίες κυρίως 30-50 ετών, χωρίς να αποκλείονται άλλες ηλικιακές ομάδες. Η επικονδυλίτιδα αγκώνα διακρίνεται σε έσω όταν η τενοντίτιδα καταλήγει στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα και έξω όταν αφορά την εξωτερική πλευρά.
Τα αίτια που προκαλούν την επικονδυλίτιδα
Τόσο η έσω όσο και η έξω επικονδυλίτιδα μπορούν να προκληθούν από ποικίλες αιτίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
- Η ηλικία, καθώς η πάθηση εμφανίζεται κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά σε άτομα ηλικίας 30-50 ετών
- Η έντονη δραστηριότητα που οδηγεί σε υπέρχρηση
- Η κούραση λόγω την έντονης και συνεχούς καταπόνησης
- Ο ακατάλληλος (αθλητικός) εξοπλισμός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή μη ενδεδειγμένη χρήση.

Τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας
Τα συμπτώματα που εμφανίζει η επικονδυλίτιδα αγκώνα χαρακτηρίζονται από τη συνήθως σταδιακή εμφάνισή τους. Επίσης έχουν την ιδιότητα να επιδεινώνονται όσο το χέρι συνεχίζει να χρησιμοποιείται. Τα συμπτώματα που αναφέρονται πιο συχνά από πάσχοντες από έσω επικονδυλίτιδα είναι:
- Πόνος στον αγκώνα ο οποίος με τη χρήση μπορεί να επεκταθεί και έως τον καρπό
- Πόνος στο χέρι στην προσπάθεια του ασθενή να πιάσει ένα αντικείμενο
- Αδυναμία λαβής και άρσης αντικειμένων
Σε ότι αφορά τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας, αυτά περιλαμβάνουν:
- Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού
- Δυσκαμψία της περιοχής.
Οι τρόποι αντιμετώπισης της επικονδυλίτιδας
Μετά τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και ενδεχόμενα της μαγνητικής τομογραφίας, ο θεράπων ιατρός αποφασίζει τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης. Οι τρόποι αντιμετώπισης της επικονδυλίτιδας περιλαμβάνουν:
- Ανάπαυση
- Αποχή από δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
- Φαρμακευτική αγωγή
- Παγοθεραπεία
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
- Χρήση ειδικού νάρθηκα
- Σωστή τεχνική
- Χρήση κατάλληλου εξοπλισμού
- Εγχύσεις PRP
- Ενέσιμα στεροειδή
- Θεραπεία με υπερήχους
- Χειρουργική επέμβαση, σε σοβαρές περιπτώσεις ή όταν αποτυγχάνουν οι συντηρητικές μέθοδοι. Η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, ο ασθενής δεν παραμένει στην κλινική για νοσηλεία. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι σύντομος και ο ασθενής επανέρχεται πλήρως στις δραστηριότητές του.

Η επικονδυλίτιδα μπορεί σε μεγάλο ποσοστό να προληφθεί. Τα σημεία – κλειδιά για την πρόληψή της αφορούν τόσο την εκμάθηση της σωστής τεχνικής όσο και τη μέριμνα του εξοπλισμού ώστε να είναι ο κατάλληλος σε κάθε δεδομένη περίσταση.
Αφήστε μια απάντηση