Η ψύξη αποτελεί μια από τις πιο κοινές παθήσεις που συμβαίνουν, ανεξάρτητα από την εποχή. Αποτελεί στην ουσία παρατεταμένους μυϊκούς σπασμούς που γίνονται σε διάφορα μέρη του σώματος εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Χαρακτηρίζεται από πόνο και έντονο «πιάσιμο» στην περιοχή που εντοπίζεται η ψύξη, κάτι που επιφέρει και περιορισμό των δραστηριοτήτων. Οι περισσότεροι πάσχοντες αδυνατούν να γυρίσουν το κεφάλι τους στα πλάγια και γενικότερα να κινητοποιήσουν τον λαιμό τους.
Η ψύξη συνήθως προκύπτει:
- Στον αυχένα
- Στην πλάτη
- Στους ώμους
- Στα πλευρά
- Στη μέση.
Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ή πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο παρουσιάζουν μια ευαισθησία στην ψύξη, με αποτέλεσμα να έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αυτή. Πιο επιρρεπείς είναι επίσης οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Οι αιτίες που προκαλούν ψύξη
Η ψύξη μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση ότι μπορεί να συμβεί μόνο το καλοκαίρι λόγω της έκθεσης σε air-condition. Το air-condition είναι μια από τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ψύξη. Πιο αναλυτικά, η ψύξη μπορεί να προκληθεί από αιτίες όπως:
- Έκθεση σε aircondition
- Έκθεση σε μεγάλη αλλαγή της θερμοκρασίας
- Απότομη κίνηση πχ του αυχένα ή της πλάτης
- Έκθεση σε έντονο ρεύμα αέρα
- Έντονο άγχος.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ψύξη
Η ψύξη συνήθως δεν αποτελεί σοβαρή πάθηση και η αντιμετώπισή της είναι σχετικά εύκολη και γρήγοροι. Οι τρόποι για να απαλλαγεί κανείς από τα δυσάρεστα συμπτώματα της ψύξης περιλαμβάνουν:
- Εφαρμογή θερμαντικής αλοιφής στο σημείο
- Χρήση θερμοφόρας
- Ζεστό μπάνιο με έμφαση στο σημείο της ψύξης
- Τακτική άσκηση για την ενδυνάμωση του κορμού
- Φυσικοθεραπεία (laser, υπέρηχοι, διαθερμία)
- Κολάρο στον αυχένα (με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού)
- Αποφυγή εντριβής με οινόπνευμα.
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή εάν συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα (πχ λιποθυμικά επεισόδια κ.α) είναι σημαντική η άμεση επίσκεψη στους ειδικούς.
Η ψύξη από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία των πασχόντων. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι εύκολο να προληφθεί με μικρές κινήσεις. Η αποφυγή έκθεσης σε ρεύματα αέρα, η αποφυγή άμεσης έκθεσης στον αέρα του κλιματιστικού, η αλλαγή των βρεγμένων ρούχων και η κάλυψη του αυχένα ή άλλων σημείων που παρουσιάζουν ευαισθησία στην ψύξη είναι απλές κινήσεις που μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση της ψύξης.
Leave a Reply