Η υμενική πτυχή αποτελεί ουσιαστικά μέρος του αρθρικού υμένα που υπάρχει στο γόνατο και παραμένει εκεί ως υπόλειμμα της ανάπτυξης του γόνατος από την εμβρυϊκή κιόλας φάση της ζωής μας. Τα υπολείμματα αυτά συνήθως απορροφώνται πριν τη γέννηση ωστόσο ένα ποσοστό μπορεί να παραμείνει και να εξαφανιστεί σταδιακά μέχρι την ενήλικη ζωή. Στην πλειοψηφία τους οι υμενικές πτυχές δεν εμφανίζουν πόνο και λοιπά συμπτώματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες τα υπολείμματα αυτά δεν απορροφώνται, παραμένουν στην περιοχή και προκαλούν επώδυνα συμπτώματα. Τότε είναι που γίνεται λόγος για το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής. Το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής προκύπτει όταν η επαναλαμβανόμενη τριβή του έσω μηριαίου κονδύλου οδηγεί σε υπερτροφία ή απώλεια της ελαστικότητας. Το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες κυρίως λόγω της υπερβολικής χρήσης του γόνατος.

Τα αίτια που προκαλούν το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής
Το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα:
- Υπέρχρησης του γόνατος
- Ασκήσεων που περιλαμβάνουν συνεχείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του γόνατος, όπως τρέξιμο, ποδηλασία κ.α
- Αυξημένης σωματικής δραστηριότητας
- Τραυματισμού στο γόνατο
- Ατυχήματος με πτώση
- Αιματώματος
- Αδυναμίας των μυών
- Στροφικών κακώσεων.
Τα συμπτώματα που εμφανίζει το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής
Αυτό που χαρακτηρίζει το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής είναι ο πόνος που αισθάνονται οι ασθενείς στην περιοχή του γόνατος. Σαφώς όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα. Εκτός από τον πόνο, το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής παρουσιάζει συμπτώματα όπως:
- Οίδημα στο γόνατο
- Ήχος «κλικ» όταν το γόνατο λυγίζει ή εκτείνεται
- Αίσθημα κλειδώματος του γόνατος, ειδικά στη στάση οκλαδόν
- Δυσκολία στο κάθισμα, ειδικά στο βαθύ κάθισμα
- Δυσκολία στο ανεβοκατέβασμα σκαλιών
- Αίσθημα αστάθειας
- Μειωμένο εύρος κίνησης
- Συσσώρευση υγρού στην άρθρωση

Η διάγνωση του Συνδρόμου Υμενικής Πτυχής
Το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής μπορεί να διαγνωστεί με μια σειρά από εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη λήψη ιατρικού ιστορικού, φυσική εξέταση και λήψη μαγνητικής τομογραφίας ή/και ακτινογραφίας.
Οι τρόποι θεραπείας του Συνδρόμου Υμενικής Πτυχής
Το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής αντιμετωπίζεται κυρίως χειρουργικά, ωστόσο η συντηρητική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει για μικρό χρονικό διάστημα τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
- Ξεκούραση και αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
- Ο ασθενής να μην λυγίζει το γόνατο για περισσότερο από 90ο
- Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας
- Παγοθεραπεία
- Αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Υμενικής Πτυχής είναι χειρουργική. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης ώστε ο ασθενής να έχει ελάχιστες τομές, λιγότερο πόνο, εξαιρετικά αποτελέσματα και ταχύτερη αποκατάσταση. Παράλληλα ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία, εξέρχεται του νοσοκομείου σε 2 ώρες χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη από πατερίτσες ενώ την επόμενη κιόλας ημέρα είναι σε θέση να οδηγήσει και να επιστρέψει στην εργασία του.

Η πλήρης αποκατάσταση διαφέρει στον κάθε ασθενή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η υγεία του ασθενούς, η μετεγχειρητική πορεία του γόνατος κ.α.
Leave a Reply