Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, γνωστή και ως δισκοκήλη, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της μέσης. Ευθύνεται μάλιστα για τις περισσότερες περιπτώσεις πόνου στα πόδια αλλά και στα χέρια. Εμφανίζεται σε νεαρά άτομα αλλά και σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς η σύγχρονη καθιστική ζωή φαίνεται πως επιδρά σημαντικά στην εμφάνιση της πάθησης.
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση των κραδασμών και τη διευκόλυνση των κινήσεων της σπονδυλικής στήλης. Όταν αυτοί υποστούν φθορά για οποιοδήποτε λόγο τότε το υλικό που περιέχουν προβάλλει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα πιέζοντας τα νεύρα και αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα ενοχλητικά συμπτώματα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου δεν προκαλεί προβλήματα, παρά μόνο στα ακραία περιστατικά.

Οι αιτίες
Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου ποικίλουν. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:
- Η φθορά λόγω ηλικίας
- Τραυματισμοί της περιοχής
- Άρση βάρους, πχ στην εργασία, με λανθασμένο τρόπο
- Τροχαίο ατύχημα
- Πτώση
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου συνήθως διαρκούν κάποιες ημέρες ή και εβδομάδες και μετά υποχωρούν. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:
- Πόνο στη μέση, τον θώρακα ή τον αυχένα
- Πόνο στο πόδι
- Μούδιασμα στο πόδι
- Αδυναμία ή παράλυση
- Μυϊκοί σπασμοί
- Προβλήματα κατά την ούρηση
Διάγνωση και αντιμετώπιση
Η λήψη του ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση συνήθως αρκούν για τη διάγνωση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που επηρεάζονται τα νεύρα θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί και σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, τα συμπτώματα αλλά και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πάθηση, ο γιατρός θα καθορίσει τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης της κήλης. Σε γενικά πλαίσια η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να αντιμετωπιστεί με:
- Ξεκούραση και αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
- Φαρμακευτική αγωγή
- Εγχύσεις κορτικοστεροειδών
- Εκγύμναση των μυών της σπονδυλικής στήλης
- Χειρουργική επέμβαση οσφυϊκής μικροδισκεκτομής, όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επιμένουν παρά τις συντηρητικές θεραπείες. Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και έχει εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.

Leave a Reply