Ως αυχενικό σύνδρομο ορίζεται ο πόνος ο οποίος αρχικά εντοπίζεται στον αυχένα και δύναται να μεταφερθεί προς το ένα ή και τους δύο ώμους, στον βραχίονα, στα χέρια έως και στα δάχτυλα. Πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις και μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες και σε μέση ηλικία.
Στην ουσία το αυχενικό σύνδρομο δεν αποτελεί συγκεκριμένη πάθηση αλλά για προβλήματα του αυχένα που προέρχονται από διάφορες παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει το αυχενικό σύνδρομο
Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζει το αυχενικό σύνδρομο είναι:
- Πόνος στον αυχένα
- Δυσκαμψία στον αυχένα
- Μούδιασμα στο κεφάλι
- Μούδιασμα στα χέρια
- Αδυναμία στα χέρια
- Πονοκέφαλος
- Ζαλάδες
- Πόνος που ξεκινά από την πλάτη
- Νευρολογικά προβλήματα (σπάνια)
Τα αίτια του αυχενικού συνδρόμου
Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να οφείλεται σε κόπωση των μυών της περιοχής λόγω υπερκόπωσης, κακής στάσης σώματος, κάποιου τραυματισμού από αθλητικές δραστηριότητες ή από κάποιο ατύχημα, ενώ ενδέχεται να προέρχεται και από σοβαρότερες αιτίες όπως καρδιακά και άλλα προβλήματα, που αντανακλούν τον πόνο στην περιοχή. Τα συνηθέστερα αίτια του αυχενικού συνδρόμου είναι:
- Κακή στάση σώματος
- Υπερκόπωση
- Τραυματισμός από αθλητική δραστηριότητα ή ατύχημα
- Ψύξη
- Κεφαλαλγία τύπου τάσης
- Σπονδυλοαρθροπάθεια λόγω ηλικίας
- Ινομυαλγία
- Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
- Διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα

Πώς αντιμετωπίζεται το αυχενικό σύνδρομο
Το κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, γι αυτό και ο γιατρός θα αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης του αυχενικού συνδρόμου. Η αντιμετώπιση έχει ως στόχο τόσο την ενδυνάμωση των μυών του αυχένα, τη βελτίωση της θέσης της σπονδυλικής στήλης αλλά και της αντιμετώπισης των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Σε γενικές γραμμές το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί με:
- Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας
- Βελονισμό
- Υδροθεραπεία
- Απλές θεραπευτικές ασκήσεις
- Σωματική άσκηση
- Φαρμακευτική αγωγή (συνήθως μη στεροειδή χαλαρωτικά)
- Χρήση νάρθηκα ή κολάρου για κάποιο χρονικό διάστημα (περίπου 15 ημερών)
- Χειρουργική επέμβαση (εκτομή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, αυχενική σπονδυλοδεσία) όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδειχθεί αποτελεσματική, όταν εμφανιστούν νευρολογικά συμπτώματα, όταν υπάρχει έντονος πόνος και όταν τα συμπτώματα αντανακλούν μέχρι τα κάτω άκρα
Η σωστή στάση του σώματος στη δουλειά αλλά και σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των περισσότερων περιπτώσεων εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου. Επίσης, η τακτική άσκηση αλλά και η χρήση του κατάλληλου στρώματος ύπνου και μαξιλαριού μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι στην διαδικασία πρόληψης του αυχενικού συνδρόμου.

Leave a Reply